DENGAN MENEMPATKAN PESANAN DARI LAMAN WEB KAMI, KAMI AKAN ANGGAPKAN SETIAP PELANGGAN TELAH MEMBACA TERMA & SYARAT & F.A.Q.S KAMI.


MAKLUMAT ASAS


Adakah anda mempunyai stok tersedia di kedai anda?

Jambakan bunga kami adalah dibuat mengikut pesanan yang dibuat oleh pelanggan di halaman web kami. Pesanan "Walk-in" perlulah menunggu selama 30min - 1 jam bagi jambakan bunga disediakan oleh ahli kami. "Walk-in" tidak dibenarkan dalam tempoh MCO / CMCO / RMCO untuk tujuan keselamatan.

Mengapa status pesanan saya masih "Processing"?

Berikut adalah penjelasan ringkas mengenai semua status dari laman web kami:

Processing: Pesanan telah diterima, kami akan menyiapkan pesanan pada tarikh penghantaran yang dipilih.
Delivering: Item diambil oleh rakan penghantar kami.
Completed: Item sudah diterima / dihantar atau diambil.
Failed: Pembayaran telah dibatalkan.
On Hold: Pesanan ditangguhkan dengan alasan.
Refunded: Pembayaran telah dipulangkan kepada pelanggan.
Cancelled: Pesanan telah dibatalkan.

Pesanan & Pembungkusan

Jambakan bunga kami biasanya dibungkus dengan kotak premium untuk tujuan privasi. * Kecuali jika jambakan terlalu besar atau terlalu kecil untuk diletakkan dalam kotak. *

Kad Mesej

Anda boleh menulis mesej untuk penerima sebelum menambah item ke dalam troli.

Di manakah pejabat anda? Bagaimana saya boleh menghubungi anda?

Sila lawati halaman ini untuk maklumat hubungan, alamat dan waktu kerja kami: https://50gram.com.my/contact-us/

Sila hubungi kami dengan Whatsapp / FB Messenger untuk komunikasi yang lebih baik dan cepat.

Panggilan saya tidak diterima?

Maaf atas kesulitan, Customer Service kami mungkin sibuk semasa anda menghubungi kami. Anda boleh cuba menghubungi lagi atau whatsapp kepada kami untuk pengalaman komunikasi yang lebih baik.

Bolehkah saya menghantar pesanan / panggilan selepas waktu bekerja anda?

Anda boleh menghantar pesanan kepada kami melalui whatsapp / fb messenger pada bila-bila masa, Customer Service kami akan membalas mesej anda setelah mereka kembali bekerja. Panggilan tidak akan dijemput selepas waktu bekerja, maaf atas kesulitan.

MAKLUMAT PEMBAYARAN


Saya menghadapi kesukaran semasa membuat pembayaran.

Sila hubungi kami melalui e-mel ([email protected]) atau WhatsApp (018-2618219) supaya kami dapat membantu anda dengan lebih lanjut dalam hal ini.

Apa jenis kaedah pembayaran yang tersedia untuk kita?

Laman web kami membolehkan pembayaran FPX, Kad Kredit, e-Wallet termasuk Grabpay, Shopeepay dll, dan Paypal.

Bolehkah saya membayar dengan COD?

Kami hanya menerima pembayaran sebelum penghantaran kerana kebanyakan pesanan kami dihantar terus ke penerima dan bukannya pembeli, oleh itu, COD tidak tersedia.

Bolehkah saya membayar semasa pengambilan?

Customer Service kami yang mesra akan memastikan kaedah pembayaran yang semudah mungkin untuk anda. Kecuali jika anda ingin membayar tunai, jika tidak, pembayaran sebelum pengambilan adalah diperlukan.


Langkah Pemesanan


Bolehkah saya mengambil pesanan saya dari kedai anda?

Biasanya, pengambilan tersedia sebagai pilihan ketika anda membuat pesanan dari laman web kami.
*Pick up is unavailable during MCO, CMCO, RMCO / before the pandemic ends.*

Apa yang perlu saya buat sebelum mengambil pesanan di kedai?

Anda boleh menghubungi kami dengan memberi kami maklumat pesanan dan masa pengambilan anda supaya kami dapat menyediakan sebelum pengambilan anda.

Bolehkah saya membeli di kedai anda?

Kami mengesyorkan anda membuat pesanan di laman web kami sebelum datang untuk mengambil pesanan. Oleh kerana kami tidak mempunyai stok tersedia di kedai kami, anda mungkin perlu menunggu 30 minit - 1 jam setelah memesan di kedai.

Bilakah masa akhir untuk membuat pesanan untuk penghantaran dalam hari sama?

Masa akhir untuk membuat pesanan adalah pada jam 4 petang pada hari kerja dan 1:00 pada hari Sabtu. Sila membuat pesanan sebelum waktu yang dinyatakan untuk penghantaran pada hari yang sama.

Saya ingin menambah item ke pesanan saya, apa yang perlu saya buat?

Sila hubungi Customer Service kami agar mereka dapat membantu anda tanpa membuat pesanan baru.

Saya mempunyai 2 jambakan bunga untuk dihantar ke 2 lokasi yang berbeza, bagaimana saya boleh membuat pesanan saya?

Sila buat 2 pesanan asing kerana bayaran penghantaran dikira setiap perjalanan. 2 lokasi berbeza memerlukan anda membayar 2 kali kos penghantaran. Sekiranya anda membuat pesanan untuk 2 lokasi dalam 1 pesanan, Customer Service kami akan meminta pembayaran dari anda secara manual untuk bayaran penghantaran tambahan.

Saya mempunyai 2 jambakan bunga untuk dihantar ke 1 lokasi sahaja, bagaimana saya boleh membuat pesanan saya?

Asingkan jambakan bunga kepada penerima yang betul dengan menuliskan mesej sebelum tambahkan item ke dalam troli. Hanya 1 pesanan adalah diperlukan untuk 1 lokasi.

Berapakah harga untuk bayaran penghantaran?

Anda boleh mendapati harga penghantaran di laman "Checkout" selepas memasukkan alamat dan poskod.

Please check your address & postcode or the address is not covered.

Sekiranya anda menerima mesej ini setelah memasukkan alamat dan poskod, ini bermaksud lokasi penghantaran anda mungkin tidak dapat dihantar oleh rakan kiriman kami, ATAU, alamat dan poskod dimasukkan dengan salah. Memeriksakan alamat dan poskod sekali lagi ATAU hubungi Customer Service kami.

Di manakah saya boleh mendapati Kod Diskaun?

Kod diskaun biasanya diedarkan melalui media sosial, e-mel dan rakan kongsi kami. Anda boleh mencari di platform media sosial kami jika ada, Customer Service kami tidak dapat memberikan kod kupon peribadi.

Saya terlupa untuk menggunakan kod kupon sebelum pembayaran.

Kami tidak dapat menerapkan kod kupon untuk pesanan yang sudah dibayar atau membuat bayaran balik untuk nilai setara kod kupon.

Saya tidak dapat meneruskan/bayarkan pesanan.

Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan masalah ini, anda boleh melawat semula halaman dan mencuba lagi. Jika sekali lagi anda masih tidak dapat membuat bayaran, sila menghubungi Customer Service kami agar mereka dapat membuat pesanan untuk anda.

Saya ingin membeli reka jambakan bunga yang istimewa untuk saya sahaja.

Bunga-bunga tertentu bukan sentiasa tersedia oleh pembekal kami. Anda mungkin perlu menghubungi Customer Service kami untuk dapat tahu status stok dan membuat pesanan untuk anda. Sila hubungi kami sekurang-kurangnya 1 minggu sebelum tarikh penghantaran.

Maklumat Penghantaran


Mengapa saya harus memberikan nombor hubungan penerima?

Kami mendapatkan nombor hubungan penerima untuk memastikan proses penghantaran berjalan secara lancar. Rakan penghantaran kami perlu memanggil penerima untuk menerima produk ATAU untuk mendapatkan kebenaran untuk menyampaikan produk tersebut kepada seseorang yang mereka kenali jika mereka tidak berada di lokasi. Penukaran lokasi penghantaran juga memerlukan nombor hubungan penerima.

Saya berharap ia boleh menjadi kehairanan.

Kami faham bahawa elemen kehairanan sangat diutamakan. Anda boleh mencuba memasukkan nombor telefon anda sendiri sekiranya anda ingin memberitahu penerima bahawa bunga itu telah anda sampai sendiri. Dengan cara ini penunggang akan menghubungi anda sebaik sahaja dia sampai ke destinasi.

Bagaimana penghantaran dilakukan?

Kami mengupah penghantar pihak ketiga sebagai rakan kiriman kami. Mereka melakukan perjalanan dengan van, kereta atau motosikal.

Adakah rakan penghantaran anda menghantarkan pesanan ke pintu lokasi?

Untuk rumah-rumah atau kedai-kedai yang tidak perlukan pengizinan pengawal untuk mengakses, rakan penghantaran akan menghantar pesanan anda ke pintu lokasi. Untuk bangunan pejabat, kondominium, atau dalam keadaan di mana pengawal tidak membenarkan penunggang kami masuk, kami mungkin harus meminta penerima untuk bertemu dengan rakan penghantaran kami untuk mengambil pesanan.

Bolehkah saya memilih masa tertentu untuk menghantarkan pesanan saya?

Perkhidmatan penghantaran standard kami adalah dilakukan antara 12pm - 6pm. Anda boleh memilih slot masa yang tersedia semasa proses pembayaran dengan bayaran tambahan jika diperlukan.

Mengapa penghantaran pesanan saya lewat?

Kami mohon maaf atas kesulitan dan kami juga meminta pengertian anda. Penghantaran lewat mungkin disebabkan oleh keadaan yang tidak dijangka seperti cuaca tidak baik, hujan lebat, kesesakan lalu lintas , kemalangan, kerosakan kenderaan dan lain-lain. Penghantar kami biasanya akan segera memaklumkan kepada orang yang bertanggungjawab untuk menyusun penghantar lain untuk mengambil alih penghantaran mereka sekiranya berlaku kemalangan / kenderaan rosak. Peralihan memerlukan masa dan kami meminta pemahaman anda.

Bolehkah saya mengesan pesanan saya?

Anda akan menerima e-mel setelah pesanan keluar untuk penghantaran dan juga ketika setelah pesanan dihantar. Penjejakan juga dapat dilakukan melalui halaman pelacakan.

Saya perlu tahu di mana sebenarnya pesanan saya sekarang!

Rakan penghantar kami biasanya tidak dapat melakukan pembaruan status semasa untuk memastikan keselamatan. Sekiranya anda memerlukan lokasi semasa, sila hubungi Customer Service kami dan kami akan membantu anda dalam hal ini.

Penerima saya akan meninggalkan lokasi tidak lama lagi.

Dalam situasi ini, kami akan bertanya sama ada penunggang kami dapat sampai ke lokasi dalam masa yang singkat. Jika boleh, kami akan memanggil penerima untuk menunggu sebentar. Jika tidakK, kami akan mendapatkan lokasi baharu untuk mengelakkan penerima menunggu terlalu lama di premis. Sekiranya anda memerlukan penghantaran pada hari berikutnya, kami boleh mengatur permintaan ini.

Penerima saya tidak ada semasa anda menghantar?

Biasanya rakan penghantar akan berkomunikasi dengan penerima untuk langkah seterusnya.
Sama ada mereka membiarkannya dengan seseorang yang mereka kenal, atau pengawal, atau menghantar kepada penyambut tetamu dengan kebenaran penerima Atau mereka harus kembalikannya ke pejabat kami untuk menunggu penghantaran seterusnya, yang memerlukan bayaran penghantaran yang kedua dari pembeli.


Cara-cara Menjaga Bunga


Apa yang perlu dilakukan semasa saya menerima jambakan bunga?

Anda hanya perlu memastikan bunga tidak diletakkan di bawah suasana yang panas. Letakkannya di bilik berhawa dingin untuk memastikan bunga dapat menghidup. Sekiranya anda menerima bunga aster atau bunga matahari, sila semburkan sedikit air pada kuncup bunga untuk menghidratnya. Bunga ros tidak perlu disembur kerana titisan air akan melembutkan kelopak sehingga menyebabkan layu.

Berapa lama bunga itu boleh bertahan?

Jambakan bunga kami dilengkapi dengan kapas basah di kawasan akhir batang untuk memastikan bunga dapat menyerap air setelah keluar dari pejabat kami. Bunga segar biasanya boleh bertahan 2-4 hari, sementara bunga yang diawetkan dapat bertahan 2 tahun atau lebih jika disimpan dalam keadaan baik.

Bolehkah saya mendapatkan bunga sehari sebelum menggunakannya?

Ya, anda boleh ambilkan bunga sehari sebelum menggunakannya. Tetapi anda akan bertanggungjawab untuk menjaga bunga dan memastikan kesegarannya setelah anda menerima sejambak itu. Kami tidak dapat menukar dengan anda pada keesokan harinya kerana terserah anda untuk meletakkannya di mana sahaja anda boleh.

Bagaimanakah cara memastikannya segar untuk keesokan harinya?

Simpan di tempat yang berventilasi baik dengan suhu rendah. Pembeli mesti selalu ingat untuk mengelakkan suasana panas atau cahaya matahari dari bunga. Pembeli juga tidak boleh meletakkan bunga itu di kawasan yang tidak berventilasi (seperti kotak tertutup tanpa lubang atau di dalam kereta tanpa pengawasan).

Musim Puncak


Acara apa akan dianggap sebagai musim puncak?

Valentine’s Day, Mother’s Day, Qi Xi Valentine’s, Christmas etc.

Apa yang harus saya jangkakan dalam tempoh ini?

Balasan mesej lewat tidak dapat dielakkan kerana jumlah pertanyaan yang masuk. Mungkin terdapat kelewatan yang tidak dapat dielakkan dalam penghantaran kami kerana jumlah pesanan yang tinggi. Waktu penghantaran standard kami diselesaikan antara 12pm - 6pm tetapi mungkin berlanjut dengan beberapa jam selepas 6pm. Kami akan berusaha sedaya upaya untuk menghantar semua pesanan secepat mungkin.

Berapa lama tempoh musim puncak?

Sebilangan berlangsung sekitar seminggu, beberapa mungkin hanya sehari.

Bilakah saya harus membuat pesanan?

Seawal mungkin. Kami mendorong anda untuk membuat pesanan sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum hari perayaan itu sendiri untuk mengelakkan anda tidak dapat membuat pesanan daripada kami kerana terdapat had maksimum untuk sehari. * Terutama Hari Valentine. Pesanan reka istimewa biasanya tidak tersedia

Bagaimana harganya lebih mahal daripada sebelumnya?

Semasa musim puncak, pembekal kami akan menaikkan harga stok mereka, sehingga mengakibatkan kenaikan harga jambakan dari pihak kami juga.

Masalah Pembatalan dan Pemulangan


Bolehkah saya membatalkan pesanan saya pada hari penghantaran atau sebelumnya?

Kami mendorong anda untuk meminta agar pesanan anda ditangguhkan dan bukannya membatalkannya. Oleh kerana kami mengenakan bayaran pemprosesan semasa pembatalan walaupun ada alasan. Menangguhkan pesanan membolehkan anda menggunakan pesanan pada masa akan datang bila-bila masa anda memerlukannya.
*Untuk pesanan yang sudah dikeluarkan untuk penghantaran, yuran transaksi akan lebih tinggi kerana produk telah disediakan. *

Adakah saya akan dikenakan bayaran semasa membatalkan pesanan saya?

20% caj pemprosesan / pengendalian akan dikenakan apabila anda meminta pembatalan pesanan. Perubahan jumlah caj mungkin berlaku dalam situasi yang berbeza dan harus ditentukan bila perlu.

Bagaimana saya membatalkan pesanan saya?

Sila hubungi Customer Service kami agar mereka dapat membantu dalam membatalkan pesanan.

Berapa lama bayaran akan dipulangkan?

Bayaran balik biasanya akan diproses dalam masa 7 - 14 hari bekerja. Harap bersabar, dan beritahu kami jika anda tidak menerima pengembalian wang anda hari dalam tempoh terberitahu.

Saya menerima jambakan yang salah.

Kami mohon maaf atas kesulitan, sila menghubungi Customer Service kami agar mereka dapat membuat pengaturan langkah seterusnya untuk anda.

Saya ingin mengembalikan & mendapatkan bayaran balik untuk pesanan saya.

Kami tidak dapat memenuhi permintaan ini tanpa alasan yang sah. Semua bunga diperiksa dan dikemas dengan betul sebelum penghantaran, jika anda gagal memberitahu kami mengenai ketidakpuasan anda terhadap bunga segar kami dalam 2 - 3 jam setelah menerima, kami tidak dapat menentukan punca masalahnya.

Bunga saya tidak segar, saya mahukan pembayaran balik / pertukaran.

Kami perlu menentukan keadaan bunga anda dulu. Sila hantarkan gambar jambakan itu secepat mungkin. Harap maklum bahawa bunga sebenar bukan selalu sempurna. Harap maklum bahawa kami memerlukan sedikit masa untuk menyiasat dan menentukan apa yang telah berlaku. Kami akan menghubungi anda secepat mungkin dan kami meminta pembeli untuk bersabar dengan kami dan biarkan kami menyiasat tanpa sebarang gangguan. Sebanyak kami cemas seperti anda, kami sangat menghargai kerjasama anda.

Penerima saya menolak penghantaran pesanan saya, bolehkah saya mendapat bayaran balik?

Kami dapat mengatur penghantaran semula dengan kos tambahan dari pembeli. Tetapi, pengembalian wang tidak dapat dilakukan kerana produk telah dibuat dan penghantaran telah dicuba. Kami tidak bertanggungjawab ke atas penolakan oleh penerima.

Tolong! Pesanan saya tidak dihantar!

Sila hubungi Customer Service kami agar mereka dapat membantu anda secepat mungkin.

Penghantaran lewat, saya ingin mendapat bayaran balik.

Waktu penghantaran kami biasanya 12 pm-6pm, atau slot waktu tersedia sebagai pilihan semasa checkout. Penghantaran lewat mungkin disebabkan oleh situasi yang tidak dapat diramalkan seperti hujan lebat, kesesakan lalu lintas, banjir, atau kemalangan. Kami meminta pengertian anda, jika anda ingin membuat aduan, silakan kirimkan nombor pesanan anda ke Customer Service kami atau e-mel ke [email protected]